Se strică mașina timpului
June 2, 2010, 12:06 pm
Filed under: Articole publicate in revista Kamikaze

În urmă cu mai bine de 50 de ani, doi tovarăşi responsabili cu propaganda primesc sarcina de a strânge toată suflarea sat unui transilvănean la proiecţia unui film sovietic. E ca şi cum ar veni acum prin fabrici, uzine şi pe la scările blocurilor atelaje din care, în loc să se strige „Fiare vechi luăm!”, s-ar proiecta ultima ediţie a emisiunii „Naşul”.

Mie unuia mi-e greu să îmi imaginez scena, şi aşa cred că le-a părut şi actorilor din „Caravana cinematografică” a lui Titus Muntean.

Tavi, activistul venit să lumineze masele, se oţărăşte din te miri ce, nimic nu-i convine. Doru Boguţă joacă aceste dese accente isterice ca şi cum ar fi învăţat-o de la un antrenor de fotbal ofticos cu paranoia la metastază, nu de la Vraca sau Olivier. La rândul ei, Iulia Lumânare, în rolul unei bibliotecare spre care se îndreaptă, nu prea hotărâte, avansurile tovarăşului de la centru, pare că îşi închipuie că personajul ei ar putea pleca din sat oricând şi oriunde ar avea chef, dar aşa îi place ei, să stea la coada vacii. Că a refuza un activist în 1959 e ca şi cum ai spune „Nu dansez” tocilarului clasei la balul bobocilor.

Cu câteva excepţii notabile (Mircea Diaconu, Eduard Cârlan, Ovidiu Ghiniţă şi Mihai Motoiu în rolul lui Darcleu), întreaga distribuţie e la fel de credibilă catapultată într-un sat transilvănean precum ar fi sătenii din Mogoş la o terasă în Romană şi arată la fel de bine în anii colectivizării cum i-ar sta lui Petru Groza într-un ATV, cu o mână filmând cu telefonul mobil şi cu cealaltă trimiţând-i un MMS lui Ana Pauker.

Activiştii vin şi pleacă, toate rămân la fel, românul tot român, stereotipurile astea răsuflate ni s-au tot servit, ultimele două porţii chiar anul trecut, în prima parte a lui „Amintiri din Epoca de Aur”. Tema nu face filmul, dar Muntean lasă impresia că uită asta.

Deşi e prima producţie românescă din istorie care a obţinut finanţare de la statul german, „Kino caravan” e departe de a fi lucru nemţesc. Cel puţin titlul e imprecis: nu e cinematografică, e teatrală şi nu e caravană, e şatră.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: