Stropitorul stropit: „The Rite” de Mikael Håfström
May 26, 2011, 7:13 am
Filed under: Articole publicate in revista Cultura

Mai degraba decat in anvergura protagonistului sau, secretul unui thriller de succes sta cateodata in enormitatea raului care se cere combatut. In acest „The Rite”, eroul negativ e insusi diavolul, asa ca munca realizatorilor e deja pe jumatate facuta. Cealalta jumatate o termina departamentul de casting, care l-a distribuit in rolul exorcistului posedat pe Sir Anthony Hopkins. Restul sunt doar detalii.

Usi care se inchid singure, urlete supraomenesti, unghii care zgarie sinistru lemn, faianta sau alte suprafete, gaturi care se sucesc nefiresc, fara ele nu prea se poate intr-un thriller supranatural. Cand exorcizarea parintelui Lucas ajunge la punctul culminant, acesta se inverzeste, gatul i se umfla si preotul posedat se transforma in monstru. E un artificiu inutil, Hopkins poate fi extrem de inspaimantator de unul singur, fara machiaj si fara efecte speciale. Vocea lui normala, neprelucrata, e destul lucru pentru a baga frica in noi.

Mai mult, eficienta acestui thriller e data si de faptul ca partea de supranatural se subscrie unei paradigme pe care o buna parte din populatia globului o considera realitate. Nu trebuie sa acceptam ca exista varcolaci, vampiri, troli sau spiridusi, nu e nevoie sa ii luam de buni pentru ca apoi sa ne temem de ei. Trebuie doar sa acceptam ca exista Dumnezeu si Satana, ca primul e bun si al doilea rau, ca primul trebuie ascultat si slavit iar de al doilea trebuie sa ne temem. Pentru cei mai multi, e o ipoteza care nu se mai cere demonstrata.

Håfström ne invita sa dormim intr-un pat de altii asternut, dar asta nu inseamna ca somnul e mai putin dulce.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: