Condamnat sa ucida – Trihotomie

3 days to kill 1

Cu vocea tremurata, foindu-se pe scaunul cu spatar ca un copil alintat intr-o banca prea ingusta, tatal le ruga sa inceapa. N-avea rost sa mai astepte, trebuia sa stie adevarul, oricare va fi fost acela!

-Nu te teme, tinere, ca n-ai de ce, il linisti prima ursitoare. O sa creasca mare si frumos. Comedie o sa fie!

-Comedie?!, se mira tatal.

-Da, comedie. Cu un turc sau arab sau ce-o fi, numai bun de chinuit, dar si cu un italian care vorbeste numai de maica-sa si de mancare. Vine americanul si mi ti-i bate de nu se vad! A, si un ringtone haios. Cand ti-e lumea mai draga, suna telefonul!

-Atata?, intreba omul, alarmat.

-Nu, domnule, ce dracu? O sa fie si o bicicleta mov.

-A, asa mai merge! Dar matale ce zici, ce o sa fie cand o sa creasca mare?, o intreba el plin de speranta pe cea de-a doua ursitoare.

-Pai asculta la mine, ca o sa fie un film pentru intreaga familie cum rar ti-e dat sa vezi! Pe langa arabii si italienii astia, o sa aiba si niste africani, oameni buni cu suflet bun, care nu vor decat sa-si creasca copiii in pace. Iar eroul asta al tau, nu te uita ca urgie mare o sa starneasca, dar are si el familia lui! Are o sotie, pe Christine, femeie de casa, la locul ei, care inca are dragan de el, ca nu degeaba incearca sa-l aduca pe drumul cel bun! Si are si pe Zoey, fiica lui, care il iubeste si ea, ca de aia e tatal ei, iar sangele apa nu se face. Si turcul are familie mare, cu doua fete gemene frumoase, italianul are pe maica-sa, si fii atent ca fata aia mica a africanilor naste, si Ethan o tine in brate de-i vine sa planga…

-Ia mai taceti, bre, odata!, intervine cea de-a treia ursitoare, care isi cam pierduse rabdarea. Nu stiu eu ce tot zic babele astea doua, ca film de actiune o sa fie! Cu urmariri de masini, cu impuscaturi, cu un negativ mare si un negativ mic, ca la carte, ce mai! Ei, dracia dracului!

-Asa o fi, dar o sa fie si un Taken fara rapire in care: Ethan se lasa convins imediat de propunerea lui Vivi, Zoey e tot timpul cu capsa pusa (chiar si atunci cand n-are niciun motiv sa fie asa), apoi se inmoaie brusc, iar Christine se supara ca Ethan lucreaza din nou pentru CIA exact atunci cand trebuie sa se supere, adica toate se intampla ca la apasarea unui buton. Exceptand urmaririle regulamentare de masini prin Paris (doua la numar), vor fi de fapt trei scene de actiune mari si late: prima intalnire dintre Ethan si Albinos, soldata cu ranirea Albinosului, prima intalnire dintre Ethan si Lup, soldata cu uciderea Albinosului, respectiv a doua si ultima intalnire cu Lupul, soldata cu uciderea Lupului. Dintre acestea intalniri, doar a treia e un pic mai complicata, deoarece se desfasoara intr-un spatiu in care sunt prezenti nu doar Pozitivul, Boss-ul si locotenentii lui, ci si familia lui Ethan, precum si o gramada de civili. Din nou, ca un gamer care trece de nivel intr-un shooter jucat pe easy (si ma refer aici la echipa de scenaristi, nu la protagonist), Ethan rezolva situatia facand uz de abilitatile lui de lunetist, pe care si le exercita cu atat mai plenar cu cat adversarii lui se lasa impuscati ca niste saci de cartofi.

Uciderea unui membru al echipei sale in debutul filmului e o crima pe care lui Ethan nici nu ii trece prin cap sa o razbune, in timp ce ultima mare rasturnare de situatie, cea in care Vivi Delay s-ar fi cuvenit sa incerce sa ii faca de petrecanie, nu mai are loc, si nu e clar daca din dorinta de a evita cliseul sau din simpla incompetenta. Comedie, respectiv film de familie cu umor si sentimentalism in exces sau action flick cu prea putina actiune, asta conteaza mai putin: 3 Days to Kill e o mostra de entertainment fuserit, dar nu mai putin onorabil.

-Ia mai taci, din gura, bai, ca nici nu am inteles ce zici tu acolo, se burzului McG, care se ridica brusc, cu bratele incrucisate. Cu o expresie grava, Besson ii urma exemplul. Criticul si ursitoarele iesira din camera grabiti: nu mai aveau ce cauta acolo. Imbratisati, parintii se uitara cu drag la odorul lor. Ce bine i-ar sta cu un fratior alaturi!

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s%d bloggers like this: